Skip to main content

Frågor och svar

Allmänt

Vart kan jag köpa Fiorellis produkter?

Våra produkter finns på ICA, Coop och City Gross men utbudet kan variera från butik till butik.

Min produkt nådde inte förväntningarna, vad gör jag?

Vi är måna om att få ta del av både din åsikt och din feedback kring våra produkter. Du är välkommen att fylla i vårt reklamationsformulär här.

Vad betyder Fiorelli?

Fiore, som betyder blomma på italienska, symboliserar att i stort sett allt vi tillverkar kan härledas till blommande ängar, åkrar och trädgårdsland. Därför blev det helt naturligt att välja släktnamnet Fiorelli. Och det är bara leverantörer som uppfyller våra högt ställda krav som kan kalla sig en Fiorelli. Det kan vara allt från den hängivna durumveteodlaren till familjeföretaget som med kärlek frambringar de bästa italienska pastasåserna.

Jag kan inte hitta Fiorellis produkter i min lokala matbutik, hur gör jag?

Ta gärna kontakt med butikspersonalen och be butiken att beställa hem våra produkter. I regel är butikerna väldigt lyhörda för kundönskemål och försöker i största möjliga mån tillgodose kundernas önskemål.

Produkter

Vad betyder Extra Jungfruolivolja?

Extra jungfruolivolja, som även benämns som Extra Vergine eller Extra Virgin, är den mest högklassiga oljan. En extra jungfruolivolja innebär att olivoljan har kallpressats eller kall extraherats, alltså utvunnits direkt ur oliver och uteslutande genom mekaniska processer. Oljan kallextraheras under konstant temperaturövervakning för att säkerställa att temperaturen aldrig överstiger 27 grader, allt för att behålla maximalt av smak och näringsämnen. Dessutom för att en olja ska klassificeras som extra jungfru måste surhetsgrad vara under 0,8% (gram per 100 g). Alla Fiorellis olivoljor är naturligtvis Extra Vergine.

Kan man steka i olivolja?

Det går alldeles utmärkt att steka i olivolja. Fiorellis extra jungfruolivoljor klarar höga temperaturer och rykpunkten ligger på 200 grader. Du kan använda dem vid matlagning till både stekning och grillning. Se dock till att du inte bränner maten då det kan påverka både smak och hälsa negativt. Länderna kring medelhavet har använt olivolja som bas i matlagningen i flera tusen år, och än idag är olivolja helt klart det vanligaste fettet att använda vid stekning.

Hur ska olivoljan förvaras?

Extra jungfruolivolja bör undvika ljus, syre och värme för bästa förvaring. Även fast alla Fiorellis extrajungfruolivoljor har mörka flaskor rekommenderar vi dig att förvara din olivolja mörkt. Se även till att skruva åt korken ordentligt efter användning för att undvika att luft kommer in. Vi rekommenderar även att du förvarar oljan i en sval temperatur, gärna runt 15-20 grader. Undvik att ställa oljan för nära spisen där den blir uppvärmd. Genom att förvara en oöppnad flaska svalt och mörkt håller den sig 18-30 månader från skörd. En öppnad flaska håller sig bäst inom 3-4 månader. Därefter kan oljan härskna och få en dovare doft. En härsken olivolja är inte farligt, däremot kan den få en mindre god smak. Olivoljor som har en mer pepprig och kraftig smak har i regel längre hållbarhetstid.

Varför blir olivolja grumlig?

Fiorellis olivolja kallpressas från nyskördade oliver. Fruktvaxerna som förekommer naturligt på oliverna kan stelna vid kyld förvaring av olivoljan. Det är fruktvaxerna som kan göra olivoljan grumlig. Kvaliteten på oljan påverkas dock inte och du kan använda olivoljan även om den är grumlig. När du förvarar den i rumstemperatur igen så blir den återigen klarare.

Vad är bronsvalsad pasta?

Vid tillverkning av pasta så pressas pastadegen genom valsar för att pastan ska få sin slutgiltiga form. Det finns två olika varianter av valsningen, antingen bronsvalsning eller teflonvalsning. Vilket typ av valsning är avgörande för pastakvaliteten. En bronsvalsad pasta anses vara av högre kvalitet då degen pressas igenom långsammare och därigenom fäster ihop bättre, vilket skapar mer tuggmotstånd. Dessutom får bronsvalsad pasta en strävare och mer porös yta som bättre tar upp och binder pastasåsen. Varje tugga blir godare!

Bronsvalsad pasta kan också släppa ifrån sig mer stärkelse till kokvattnet. Ett tips är att ta vara på kokvattnet då det innehåller stärkelser som passar utmärkt till att använda i såser som inte är gräddbaserade för att göra såsen krämigare.

Säljer Fiorelli ekologiska produkter?

I dagsläget har vi inga ekologiskt märkta produkter i vårt sortiment. Vi arbetar tillsammans med våra producenter och leverantörer för att i framtiden kunna erbjuda ekologiska alternativ.

Har ni palmolja i era produkter?

Nej, vi har inga produkter som innehåller palmolja.

Vad är det för skillnad på "Gelato" och vanlig glass?

Gelato betyder glass på italienska. Till skillnad från gräddglass så tillverkas vår gelato av färsk mjölk. Vår gelato innehåller även mindre invispad luft och rörs om långsammare under infrysningen än vanlig glass, vilket gör konsistensen mer krämig och kompakt.