Skip to main content

En av Italiens mest kända pastarätter, spaghetti med köttfärssås. Såsen Bolognese har sitt ursprung i staden Bologna i Emilia-Romagna regionen i norra Italien. Den officiella versionen innehåller faktiskt mjölk (!). Vi bjuder här på en mjölkfri variant med mer tomat. Låt såsen koka länge, så smakerna verkligen får sätta sig.

Recept för:

  • 4 personer

Ingredienser:

  • 400 g lång pasta (ex. Spaghetti)

Köttfärssås

  • 400 g köttfärs
  • 150 g pancetta
  • 2 selleristjälkar
  • 2 små morötter
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • 2 dl rött vin
  • 1 salt
  • 1 svartpeppar

 

  • Parmesanost

Gör så här:

  • Skär pancettan i centimeterstora bitar.
  • Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka lök, vitlök och grönsaker.
  • Stek pancettan i olivoljan i ca 2 min en stor stekpanna eller stor kastrull. Tillsätt grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 4 minuter.
  • Lägg ner köttfärsen i pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn köttet lite lätt. Rör i tomatpuré, tomater, persilja, timjan och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka på svag värme i minst 45-60 minuter under lock. Rör om regelbundet och tillsätt vatten vid behov.
  • Koka pasta enligt paketets anvisning. Blanda färdigkokta pastan i såsen och strö över rikligt med parmesan.

Fler recept