Skip to main content

Hemmagjord gelato, italiensk glass, är både krämig och smakrik. Då en äkta gelato är gjord på främst mjölk och bara lite eller ingen grädde, så skiljer den sig från klassisk gräddglass i att den är mindre fet och smakerna framhävs mer. Här bjuder vi på ett grundrecept, som du kan smaksätta precis som du själv vill!

Recept för:

  • 4 personer

Ingredienser:

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 vaniljstång (valfritt)

Gör så här:

  • Häll mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med 1 dl strösocker. (Dela vaniljstången längsmed och gröp ur fröna, lägg i kastrullen.)
  • Koka upp och dra åt sidan så fort de första bubblorna börjar dyka upp. Låt svalna. (Om du använder vaniljstång, låter du mjölkblandningen svalna under lock för att smaken ska sätta sig bättre)
  • Vispa äggulorna tillsammans resterande socker i en separat skål/bunke tills det blir fluffigt. Använde gärna elvisp och vispa kraftigt.
  • När mjölken svalnat, häll över mjölkblandningen försiktigt och lite i taget över äggblandningen samtidigt som du vispar försiktigt (ta bort vaniljstången). Mjölkblandningen måste vara svalt eller nära rums tempererat för att inte koka äggen. Blanda ihop till en fin smet.
  • Häll över smeten tillbaka i kastrullen och värm upp den försiktigt och långsamt under omrörning till ungefär 84°C, tills smeten tjocknar till. Smeten får inte börja koka.
  • Dra av och häll över smeten i en skål/bunke. (Här kan du tillsätta andra smaker, t.ex. nötter eller kakao) Sila och mixa smeten vid behov så den bli len och slät.
  • Låt smeten svalna och sen mogna i kylskåp mellan 6 och 18 timmar.
  • Rör om smeten (sila och mixa vid behov), kör i glassmaskin till önskad konsistens.
  • Ca 20-30 minuter för en mjukare glass. Om du vill ha glassen mer fast kan du ställa den i frysen i 2-3 timmar och ta ut den ca 15 minuter innan servering.

Du kanske också gillar

Fiorelli Gelato Mascarpone Vaniglia

Fiorelli Gelato Nocciola

Fiorelli Gelato Pistacchio

Fler recept