Skip to main content

Många tror att Caesarsallad är uppkallad efter Julius Caesar, men så är inte fallet. Enligt legenden är caesarsallad skapad av italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini för snart 100 år sedan i Tijuana, Mexico. Men tack vare Caesar Cardinis italienska ursprung är salladen fylld av populära råvaror från det italienska köket.

Recept för:

  • 4 personer

Ingredienser:

  • 2 st romansallader
  • hyvlad parmesanost
  • 150 g pancetta eller bacon (valfritt)

Krutonger:

Dressing:

  • 3 st finhackade sardellfiléer
  • 2 st äggulor
  • 1-2 st pressade vitlöksklyftor
  • Saften från en halv citron
  • 1 dl Fiorelli Extra Jungfru Olivolja
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt och grovmald svartpeppar (nymald)
  • 1 dl parmesanost, finriven

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Mixa alla ingredienser till dressingen utom olivolja, parmesan, salt och peppar i en matberedare eller med en stavmixar. Tillsätt olivoljan försiktigt under konstant vispning. Blanda i parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
  • Dela brödet i 2 cm stora bitar, ringla över olivolja och rosta dem i mitten av ugnen tills de får fin färg och yta.
  • Dela pancetta i bitar och stek den knaprigt.
  • Skölj och hacka romansalladen. Blanda salladen med hälften av dressingen och lägg upp på serveringsfat. Blanda sedan ner krutonger (och pancetta). Ringla på resterande dressing och toppa med hyvlad parmesan.

Fler recept