Många tror att Caesarsallad är uppkallad efter Julius Caesar, men så är inte fallet. Enligt legenden är caesarsallad skapad av italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini för snart 100 år sedan i Tijuana, Mexico. Men tack vare Caesar Cardinis italienska ursprung är salladen fylld av populära råvaror från det italienska köket.
Recept för:
- 4 personer
Ingredienser:
- 2 st romansallader
- hyvlad parmesanost
- 150 g pancetta eller bacon (valfritt)
Krutonger:
- 6 skivor surdegsbröd
- 2-3 msk Fiorelli Extra Jungfru Olivolja
Dressing:
- 3 st finhackade sardellfiléer
- 2 st äggulor
- 1-2 st pressade vitlöksklyftor
- Saften från en halv citron
- 1 dl Fiorelli Extra Jungfru Olivolja
- 2 tsk dijonsenap
- Salt och grovmald svartpeppar (nymald)
- 1 dl parmesanost, finriven
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°C.
- Mixa alla ingredienser till dressingen utom olivolja, parmesan, salt och peppar i en matberedare eller med en stavmixar. Tillsätt olivoljan försiktigt under konstant vispning. Blanda i parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
- Dela brödet i 2 cm stora bitar, ringla över olivolja och rosta dem i mitten av ugnen tills de får fin färg och yta.
- Dela pancetta i bitar och stek den knaprigt.
- Skölj och hacka romansalladen. Blanda salladen med hälften av dressingen och lägg upp på serveringsfat. Blanda sedan ner krutonger (och pancetta). Ringla på resterande dressing och toppa med hyvlad parmesan.