Den viktigaste delen i att baka en napolitansk pizza är degen. En äkta napolitansk pizzadeg består bara av fyra ingredienser; italienskt Tipo 00 mjöl, vatten, salt och ytterst lite jäst. Den ska även gräddas i en ugn på runt 400-500 grader. Vi har anpassat receptet så att det går bra att grädda i 250°C i ett par minuter i mitten av en vanlig ugn
Recept för:
- 4 personer
Ingredienser:
- 2 g färsk jäst
- 700 g Tipo 00 Vetemjöl
- 4 dl kallt vatten
- 3 tsk salt
Till jäsning:
- Olivolja
Gör så här:
- Smula ner jäst i en bunke eller degblandare. Tillsätt mjöl och kallt vatten. Knåda eller blanda i lugnt tempo i ca 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5-10 minuter. Degen är färdigt när du känner att den inte längre fastnar i händerna, samtidigt som den fortfarande är lite klibbig.
- Lägg upp degen på en mjölad arbetsyta och dela upp den i 4 bollar.
- Pensla olivolja på bollarna och täck dem med plastfolie eller fuktig trasa och låt jäsa i 12-24 timmar (rumstemperatur) eller 60-72 timmar i kyl.
- Sätt ugnen på 250°C och placera en ugnsplåt eller pizzasten i ugnen. Dra ut degen till runda pizzor och lägg på bakplåtspapper. Lägg på valfri tipping. Placera pizzan på den uppvärmda plåten och grädda mitt i ugnen. Grädda i ca 7-9 minuter eller tills kanterna rest sig och fått fin färg.