Pasta alla Carbonara är kanske en av de mest populära pastarätterna i världen. Spaghetti Carbonara fick sitt stora genombrott internationellt efter andra världskriget. De amerikanska trupper som befann sig i Italien hade med sig ägg och bacon. Med dessa råvaror lagade italienarna Spaghetti Carbonara som blev omåttligt populär bland soldaterna. Efter kriget spred sig rätten snabbt. Vi har i vårt klassiska italienska recept bytt ut autentiska guanciale, griskind, mot mer konventionella råvaran pancetta (som i sin tur kan bytas ut mot bacon).
Recept för:
- 4 portioner
Ingredienser:
- 400 g lång pasta (ex. Spaghetti)
- 2 krm salt
- 4 ägg från frigående höns
- 2 msk olivolja
- 2 msk smör
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök. Hel
- 200 g pancetta, strimlat
- 2 dl parmegiano reggiano
Gör så här:
- Koka spaghetti enligt anvisningar på förpackning i rikligt saltat vatten.
- Vispa ihop äggen med saltet under tiden som pastan kokar.
- Värm olja och smör i en kastrull, i lök och pancetta.
- Fräs sakta tills de mjuknat utan att ta färg, i ca 5 minuter.
- Ta upp vitlöken som kastas, men låt gullök och pancetta ligga kvar.
- Häll över den färdigkokta avrunna pastan i kastrullen med pancetta och lök.
- Rör om och dra kastrullen från värmen.
- Häll ner äggsmeten i kastrullen, tillsätt hälften av osten strö över svartpeppar.
- Rör om tills äggsmeten börjar stelna men fortfarande är krämig.
- Rör ner resterande av ost.
- Strö lite grovmalen svartpeppar över portionerna.