Recept för:
- 4 personer
Ingredienser:
- 2 l kallt vatten
- 2 dl salt
- 2 kg vongolemusslor/hjärtmusslor
- 400 g lång pasta (ex. Linguine)
- 0,5 röd chili, hackad
- 4 klyftor vitlök, hackade
- 1 knippe färsk bladpersilja, hackad
- 5 msk Fiorelli extra jungfruolivolja Terre del Sud
- 1,5 dl vitt vin
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Musslorna kan innehålla rester av sandkorn. Börja därför med att blanda 2 liter kallt vatten med 2 dl vanligt salt. Täck musslorna med saltvattnet och rör om då och då. Låt musslorna ligga i saltvattnet i minst en timme.
- Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten. Upprepa steg 1 ytterligare en gång och spola därefter musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor som är öppna eller trasiga.
- Koka pastan 1 minut kortare än anvisningen på pastapaketet.
- Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs chili, vitlök och hälften av persiljan.
- Tillsätt musslorna och rör om.
- Slå på vin och lägg på locket och låt koka i ca 2 minuter, eller tills alla musslorna öppnat sig.
- Vänd ner nykokt pasta i musselkastrullen och låt dra i minst 2 minuter på svag värme under omrörning.
- Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Avsluta med att strö över resten av persiljan.