Eller Parmigiana di melanzane, är en klassisk italiensk auberginegratäng med tomatsås, parmesanost och mozzarella. Passar utmärkt både som tillbehör till kött, på buffébordet eller som vegetarisk huvudrätt.
Recept för:
- 4 personer
Ingredienser:
- 2-3 auberginer
- 500 g mozzarella, skivad
- 3 dl nyriven parmesanost
- strimlade basilikablad+hela blad att dekorera med
- olivolja
- salt
Tomatsås
- 2 msk olivolja
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 800 g krossade tomater
- 1 msk honung
- 1 kruka färsk basilika
- salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj och skär auberginen i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en stor lutande skärbräda och strö över lite salt för att dra ut vätska. Låt stå i cirka 30 minuter och torka sedan noga av skivorna med hushållspapper.
- Hetta upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Fräs lök och vitlök i ett par minuter på medelhög värme. Tillsätt finkrossade tomater och honung. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka under lock i cirka 15 minuter.
- Smörj en ugnsform med olivolja. Varva aubergine, tomatsås, plockade basilikablad, 2/3 av parmesanen, och mozzarella. Tillaga mitt i ugnen i 40 minuter. Spara ett par basilikablad för garnering.
- Ta ut gratängen och toppa med resterande parmesan och basilikablad.