Skip to main content

Eller Parmigiana di melanzane, är en klassisk italiensk auberginegratäng med tomatsås, parmesanost och mozzarella. Passar utmärkt både som tillbehör till kött, på buffébordet eller som vegetarisk huvudrätt.

Recept för:

  • 4 personer

Ingredienser:

  • 2-3 auberginer
  • 500 g mozzarella, skivad
  • 3 dl nyriven parmesanost
  • strimlade basilikablad+hela blad att dekorera med
  • olivolja
  • salt

Tomatsås

  • 2 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk honung
  • 1 kruka färsk basilika
  • salt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skölj och skär auberginen i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en stor lutande skärbräda och strö över lite salt för att dra ut vätska. Låt stå i cirka 30 minuter och torka sedan noga av skivorna med hushållspapper. 
  • Hetta upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Fräs lök och vitlök i ett par minuter på medelhög värme. Tillsätt finkrossade tomater och honung. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka under lock i cirka 15 minuter. 
  • Smörj en ugnsform med olivolja. Varva aubergine, tomatsås, plockade basilikablad, 2/3 av parmesanen, och mozzarella. Tillaga mitt i ugnen i 40 minuter. Spara ett par basilikablad för garnering. 
  • Ta ut gratängen och toppa med resterande parmesan och basilikablad.  

Fler recept