Eller Parmigiana di melanzane, är en klassisk italiensk auberginegratäng med tomatsås, parmesanost och mozzarella. Passar utmärkt både som tillbehör till kött, på buffébordet eller som vegetarisk huvudrätt.

Recept för:

  • 4 personer

Ingredienser:

  • 2-3 auberginer
  • 500 g mozzarella, skivad
  • 3 dl nyriven parmesanost
  • strimlade basilikablad+hela blad att dekorera med
  • olivolja
  • salt

Tomatsås

  • 2 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk honung
  • 1 kruka färsk basilika
  • salt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skölj och skär auberginen i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en stor lutande skärbräda och strö över lite salt för att dra ut vätska. Låt stå i cirka 30 minuter och torka sedan noga av skivorna med hushållspapper. 
  • Hetta upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Fräs lök och vitlök i ett par minuter på medelhög värme. Tillsätt finkrossade tomater och honung. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka under lock i cirka 15 minuter. 
  • Smörj en ugnsform med olivolja. Varva aubergine, tomatsås, plockade basilikablad, 2/3 av parmesanen, och mozzarella. Tillaga mitt i ugnen i 40 minuter. Spara ett par basilikablad för garnering. 
  • Ta ut gratängen och toppa med resterande parmesan och basilikablad.  

Fler recept