Spaghetti alla puttanesca är en klassisk italiensk pastasås med typiska råvaror som finns i det italienska skafferiet. I pastasåsen finns tomater, vitlök, olivolja, oliver, kapris och sardeller som bidrar med en härlig sälta.
Recept för:
- 4 portioner
Ingredienser:
- 400 g lång pasta (ex. Spaghetti)
- 12 sardeller
- 2 burkar finkrossade tomater
- 0,5 dl olivolja
- 50 g smör
- 3 klyftor vitlök
- 150 g svarta oliver
- 1-2 msk små kapris
- bladpersilja för garnering
- salt
Gör så här:
- Värm upp olivolja i stor kastrull eller djup stekpanna, tillsätt smör och låt det smälta.
- Lägg i finhackade sardeller och hackade vitlöksklyftor och låt det fräsa i några minuter.
- Tillsätt krossade tomater, oliver och kapris. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av och salta efter smak.
- Koka spaghettin al dente i rikligt saltat vatten enligt paketets anvisningar, och låt den rinna av i ett durkslag.
- Rör ner pastan kastrullen eller stekpannan med tomatsås och blanda väl.
- Servera pastan rykande het, toppad med persilja.